Logo
No images found.

Ετήσιος Χορός

proskliseis

Γιορτή του μοναστηριού

Στις 18 Δεκεμβρίου, ημέρα γιορτής του μοναστηριού στήνεται στο προαύλειο αυτής λαμπρό πανηγύρι. Μετά τη Θεία Λειτουργία μαζεύονται όλοι γύρω από ένα τραπέζι, τραγουδώντας τρώνε νόστιμη φασολάδα και αναπολούν τις όμορφες στιγμές που πέρασαν στο χωριό με την ευχή ότι θα ξανανταμώσουν την επόμενη χρονιά.

Πανηγύρι Αγ. Παρασκευής

26 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής (στην ομώνυμη εκκλησία).Τριήμερο. Την πρώτη μέρα του πανηγυριού τελείται λειτουργία και αρτοκλασία. Ακολουθεί γλέντι στην πλατεία του χωριού. Στις 27 Ιουλίου, τη δεύτερη μέρα, γιορτάζεται και η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα. Το πανηγύρι κορυφώνεται την τρίτη μέρα , η οποία παίρνει ιδιαίτερη σημασία ειδικά αν είναι Κυριακή: παρόλη τη μελαγχολία και την κούραση που κυριαρχεί από το ξενύχτι των προηγούμενων ημερών οι άνθρωποι του χωριού , ειδικά οι νέοι εμφανίζονται σιγοτραγουδώντας, γελώντας και μεταφέροντας άλλος μια προβατίνα στέρφη στον ώμο του, άλλος σούβλα , ξύλα στεγνά. Όπως συγκεντρώνονται στην πλατεία παρασύρουν κι εκείνους που είναι πιο μελαγχολικοί: άλλος ανάβει φωτιά, άλλος σφάζει το ζώο- άλλοι πάλι αρμαθιάζουν δαμουντζάνες γεμάτες ωραία ρετσίνα. Τρώνε γρήγορα κάτω από τον ίσκιο του πλατάνου, όλοι μαζί νέοι, γέροι, παιδιά και ξένοι επισκέπτες. Το γεύμα το συνοδεύουν παραδοσιακοί οργανοπαίκτες, σιγοτραγουδώντας κλέφτικα τραγούδια. Νωρίς το απόγευμα αναβιώνει στο χωριό ένα έθιμο με πολύ παλιές ρίζες, η αναπαράσταση ενός γάμου σατυρικού:
Οι νέοι του χωριού μόλις τελειώσουν το γεύμα ξεκινούν για ένα φιλικό σπίτι. Ο αρχηγός της παρέας απουσιάζει. Αναζητά να «συλλάβει» τυχαία στο δρόμο έναν υπομονετικό γάιδαρο. Αφού τον αρματώσουν θα του περάσουν κάτω από τα πισινά του πόδια μια τσαντίλα και στο λαιμό κουδούνι, θα του ρίξουν στη πλάτη ρούχα πολύχρωμα . Θα μεταμφιεστεί και ο αρχηγός φορώντας λευκή μπουραζάνα, λευκό πουκάμισο, γιλέκο κεντητό, σκούφο βελούδο στο κεφάλι, τσαρούχια με φούντα, ψηλή γκλίτσα και τσιμπούκι για να καπνίζει «σα Βεζούβιος». Μαζί του θα μεταμφιεστεί κι ένας ακόμη νέος , φορώντας μακρύ γυναικείο φόρεμα, ζώνη στη μέση, ψαθάκι στο κεφάλι και γύρω του τριαντάφυλλα, ντάλιες και βασιλικούς σα στεφάνι. Κι ακόμη θα κρατά κάτω απ- τη μασχάλη μια ρόκα με αρκετό άσπρο μαλλί για να υποδυθεί το ρόλο της γυναίκας που γνέθει.
Γύρω στις 5μ.μ. τα πάντα είναι έτοιμα για την πομπή που με γέλια, τραγούδια και ξεφωνητά ξεκινά για την πλατεία. Εκεί στήνεται ο χορός. Πρώτοι ξεκινούν οι μεταμφιεσμένοι μέχρι να συγκεντρωθεί το υπόλοιπο χωριό. Οι μεταμφιεσμένοι παίρνουν τα στολίδια από το ζώο και το αφήνουν ελεύθερο. Στήνουν στη μέση της πλατείας το σουβλί που έψηναν την προβατίνα και πάνω στην κορυφή της καρφώνουν το μαλλί της ρόκας . Για να ξεκινήσει ο χορός οι μεταμφιεσμένοι ξεχύνονται να διαλέξουν ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες μερικούς νέους , όσους απ- αυτούς δε θέλουν με κλωτσιές και σπρωξιές. Κατόπιν βάζουν στο χορό και τις γυναίκες, ακολουθεί ο πρόεδρος μα την ομάδα των μεταμφιεσμένων. Κάποιος από την ομάδα φέρνει ένα δεμάτι καλαμποκιές και δυο χαρτούσες καρπούς πλατάνου, για να βάλουν στην πλάτη του νέου την καλαμποκιά και στο στήθος της κοπέλας δυο σκουλαρίκια καρπών πλατάνου. Το έθιμο κρατά το γλέντι μέχρι το πρωί οπότε και ολοκληρώνεται.